68%  dodaj dogadjaj izmenite dogadjaj POSALJITE VEST reklamirajte se kontaktirajte nas  english srpski

Štampa

Sterijino Pozorje Novi Sad

Posted in DRUSTVENI KALENDAR

drustvenikalendarbanner

razdvajac

Kada je Sterijino Pozorje Novi Sad? - "Sterijino pozorje" – festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera ustanovljeno je 1956. godine u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rodjenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. To je pozorišni festival na kojem učestvuju profesionalna pozorišta iz zemlje i inostranstva sa predstavama radjenim po tekstovima domaćih pisaca. Kroz stalni festival nacionalne drame unapredjuje pozorišnu umetnost i podstiče razvoj dramske književnosti.

---------------------------------------------------------------------------

Datum: 25. maj

sterijino pozorje 2012 1

Као стални фестивал националне драме и позоришта такмичарског карактера, Стеријино позорје установљено је 1956, у оквиру обележавања 150-годишњице рођења и 100-годишњице смрти великог српског комедиографа Јована Стерије Поповића. 
У дефинисању програма и статуса Стеријиног позорја учествовале су најистакнутије личности тадашњег друштва, културе и уметности. У првом Одбору Стеријиног позорја (Градско веће Новог Сада, 29. март 1956) били су, међу осталима, Јосип Видмар (председник), Иво Андрић, Милан Богдановић, Бранко Гавела, Велибор Глигорић, Димитар Кјостаров, Младен Лесковац, Вељко Петровић, Томислав Танхофер, Радомир Радујков, Милош Хаџић... Тада су јасно артикулисани програмски циљеви: кроз стални фестивал националне драме унапредити позоришну уметност и стимулисати развој драмске књижевности.

...Није случајно што је баш Нови Сад, који је пре сто и више година играо пресудну улогу у постављању базе нашег позоришта, и одмах био, већ онда, спојница између Београда и Загреба, настављајући своју велику културну традицију, дошао на идеју да... постави основе за један позоришни фестивал југословенских размера, и да га стави под знамење великог Стеријиног имена. Тако се кроз деценије, традиција и новина повезују: Нови Сад наставља свој пионирски посао културних спајања наших народа, и именом Стеријиним везује његово велико дело за зрачење и процват наше нове позоришне уметности и драмске књижевности...
Не треба чекати да време потврди далекосежност културног посла који је преузело Стеријино позорје. Дубоки смисао и значај Стеријиног позорја већ данас су јасни и непобитни. (Душан МАТИЋ, 1957)

Љубав звана Позорје
...Без Позорја били бисмо сиромашнији за једно људско разумијевање и за једну заједничку љубав. Увјерили смо се не само да је могућно већ да нам је и неопходно. Зато што је паметно и поштено утемељено од самог почетка – да буде збориште националне умјетности, гдје свако показује мјеру својих могућности... (Меша СЕЛИМОВИЋ, 1971)

Настало као потреба, као могућност разрешења кризног тренутка домаћег литерарно-сценског стваралаштва, Позорје је прерасло у стални, непрекидни подстицај савременог домаћег драмског стваралаштва и врхунског извођачког квалитета. Увек настојећи да феномен позоришне уметности третира интегрално, Позорје је своје програме уобличило у јасну и заокружену целину систематских стручних послова на подручју позоришта и драматургије. Током педесет три године постојања, утемељило је и развило делатности значајне за националну позоришну културу и постало важан и поуздан инструмент за идентификовање и верификовање сценских и драмских вредности и, умногоме, ослонац научне и теоријске мисли о позоришту и драми.
Позорје је илустративан пример реализације непресушне инспирације домаћим драмским текстом. Године 2007, као стални облик, уприличен је Конкурс за оригинални савремени домаћи драмски текст, који се не окончава доделом награде. Позорје преузима бригу о сценском животу награђеног текста: уступање, без надокнаде, заинтересованом позоришту; штампање награђеног и текстова из ужег узбора, у часопису "Сцена" на српском и на енглеском.
Природан след јесте и копродукциона подршка поставци не само текста награђеног на Конкурсу већ и драма које Позорје оцени да вреди подупрети. Почетак је био текст Милене Марковић Наход Симеон и поставка у СНП-у.

Радионица савременог текста у региону – Нова драма на Позорју – на најбољи начин сведочи о односу Позорја према домаћем драмском тексту. Саорганизатори: СНП, Интеграли, Љубљана (Словенија), Нова-драма.орг., Београд. Млади драматурзи и редитељи из скоро свих земаља окружења, раде на текстовима својих колега, уз помоћ глумаца СНП-аодносно студената новосадске Академије уметности. Радионица је започета 2007. Како се два текста с радионица постављају у институционалним позориштима, може се рећи да овај програм оправдава своју функцију промоције младих писаца.

ФЕСТИВАЛ 
Одржава се у Новом Саду сваке године крајем маја. Репертоар се формира на основу избора селектора. Фестивалски програм обухвата две селекције: 

Селекцију националне драме и позоришта / Такмичарска селекција 
Селекцију Кругови

Награде: 
– Петочлани жири доноси одлуке о Стеријиним наградама у националној селекцији: представа, текст савремене драме, режија, сценографија, костим, сценска музика, глума (четири награде), Специјална награда
– Стеријина награда Округлог стола припада позоришту чија је представа најбоља по мишљењу критичара
– Стеријина награда за позоришну критику "Миодраг Кујунџић" (Позорје, Редакција "Дневника", Нови Сад, Национална секција IACT)
– Стеријина награда часописа Сцена за театрологију "Јован Христић" 
– Стеријина награда за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе (одлука органа управљања Позорја)
Многе институције и организације награђују различите облике уметничких остварења на фестивалу

Округли сто установљен је 1966. Последњих година обухвата разговоре о представама у обема селекцијама.

Позорје младих: Сусрет студената (глума, режија, драматургија) високих позоришних школа за сценску уметност из наше земље и региона.
Програм је покренут 1973, када су у тадашњој држави постојале четири високе позоришне школе а ниједна прилика за њихово сусретање. Осим представа, програм је обухватао широк распон тема: радионица пантомимичара Жака Лекока, огледни часови (Настава сценског говора, Реч–покрет–глума, Педагогија глуме / студенти с Помон колеџа, САД), рад на заједничком пројекту (Шекспир), Међународни колоквијум "Чехов у вишњику савременог театра" који је пратила публикација, тема Простор – драмско лице, обележавање јубилеја Позорја "Корени нашег театра – Стерија", Алтернативно позориште у Југославији – Искуства самосталних позоришних група (модератори и приређивачи публикације Огњенка Милићевић и Драган Клаић). 
Након стицања пунолетства, Позорје младих је утихнуло. Није нестало јер Стеријино позорје није одустајало од идеје обнове. Године 1999. почеле су припреме, а обновљено Позорје младих показало је своје вредности 2000. године.

Трибине, изложбе: Током пола века постојања, Позорје је три пута било домаћин YУ фестивала радио и ТВ драме (такмичарска селекција). Сајам позоришне литературе (1957) прерастао је у међународну тријеналну Изложбу позоришне књиге и периодике.
Теме трибина, скупова и изложби: Шта је народно позориште?, Театар и публика, Савремена YU позоришна комедиографија, Заборављене вредности наше драмске баштине, Авангардна драма у Атељеу 212, аматеризам, Сатира у савременом друштву, Сцена и костим у позориштима Србије после Другог светског рата (прерасло у међународну тријеналну Изложбу позоришне сценографије и костима), Проблем друштвеног страха у савременој домаћој драми, Шта је експериментално позориште данас, Савремено француско позориште, Моћ и немоћ наше уметничке критике, Савремено сценско тумачење Нушића, Позориште и филателија, Позоришна публицистика (редакција "Сцена" и уредници европских позоришних часописа), Савремена драма – домети и промашаји, Институционална криза позоришта, Разговор о Александру Поповићу, О YU мађарској драми, Скуп техничких управа свих позоришта...
Изложбе на упечатљив начин осветљавају значајна имена драмске књижевности, позоришне уметности и културе, одређена раздобља из историје позоришта и драме и упознају јавност с одређеним позоришним појавама, проблемима или постигнућима. Посебно место, по карактеру и значају, има Изложба позоришног плаката и графичког обликовања, јединствена манифестација ове врсте, која сваке треће године приказује графичко стваралаштво у области позоришног плаката, програма и другог графичког материјала који чини визуелни идентитет позоришне представе, позоришта, фестивала. За најбоља остварења у овој области, Стеријино позорје додељује награде. Посебна вредност ове изложбе јесте такмичарски сегмент нереализованих плаката – могућност да студенти прикажу радове настале у наставном процесу.

Међуфестивалска сарадња: Давне, 1963. године Позорје успоставља сарадњу с другим фестивалима, с тим што су представе и даље морале бити засноване на домаћем тексту (МЕС, 1963). Сарадњу с Битефом иницирао је организациони одбор тог фестивала (представа-победник на Позорју први пут се такмичила на Битефу 1968).
Данас Позорје настоји да обнови сарадњу с фестивалима у земљама региона.

Остали сегменти: Позорје је било традиционално место оснивања националних позоришних удружења и рада других струковних тела (Заједница југословенских професионалних позоришта, 1959; годишње скупштине YU Удружења драмских аутора, од 1963; Конгрес YU Савета позоришних критичара и театролога, 1971; Скупштина YU драмских аутора, 1972...)

"Sterijino pozorje" – festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera ustanovljeno je 1956. godine u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rodjenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. To je pozorišni festival na kojem učestvuju profesionalna pozorišta iz zemlje i inostranstva sa predstavama radjenim po tekstovima domaćih pisaca. Kroz stalni festival nacionalne drame unapredjuje pozorišnu umetnost i podstiče razvoj dramske književnosti.

inforibbon

"Sterijino pozorje" 021/ 527 255

www.pozorje.org.rs

Izvor: text

prenociste  

vasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenociste

agencije

vasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencije

ostalo

vasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencije

 Drustveni kalendar 2015 | Drustveni kalendar 2014 |  Drustveni kalendar 2013 |  Drustveni kalendar 2012

razdvajacdonji

blank-blue-button

Info:
- Postoji mogucćnost da su se informacije promenile u skladu sa vremenom objavljivanja ovog članka.
- Ukoliko ste zainteresovani za ovaj dogadjaj pogledajte kontakt informacije organizatora ili njihovu zvaničnu web prezentaciju u INFO sekciji u dnu članka.
- Mapa ne prikazuje tačnu lokaciju dogadjaja već je podešena da prikazuje okvirno položaj mesta dogadjanja.

Informacije u ovom članku nisu tačne ili želite da izmenite članak?  

Nemate mogucnost postavljanja komentara

Slicno

Napisano 19/12/2012, 05:09 by admin
festival-meda-novi-sadKada je Festival meda Novi Sad? - Društvo pčelara „Jovan Živanović“ i Grad Novi Sad, već...
Napisano 19/12/2012, 02:17 by admin
fruskogorski-maratonKada je Fruskogorski maraton? - Ranac na leđa, grickalice, semenke, sendviči, dovoljno vode, al ne...
Napisano 19/12/2012, 04:30 by admin
exit-festival-novi-sadKada je EXIT FESTIVAL NOVI SAD? - Europe Dj Balkan House Electro Music concert festival.Held in the 18th...
Napisano 19/12/2012, 02:02 by admin
medjunarodni-sajam-metal-i-plast-novi-sadKada je Medjunarodni sajam METAL i PLAST Novi Sad? -...
Napisano 19/12/2012, 05:14 by admin
sajam-automobila-auto-show-novi-sadKada je Sajam automobila AUTO SHOW Novi Sad? - „Zaista je Novosadski sajam napravio veliku stvar...
Napisano 19/12/2012, 04:08 by admin
sunka-fest-novi-sadKada je Sunka fest Novi Sad? -  Šunka fest promoviše, afirmiše, neguje i promoviše najfiniji,...

Drustveni kalendar prikaz clanaka

Deciji festival ZLATNO ZVONCEDeciji festival ZLATNO ZVONCE

Kada je Deciji festival ZLATNO ZVONCE? - Ovaj internacionalni dečji festival po tradiciji se održava na Vrbicu – praznik dečje radosti. U tri festivalska dana održavaju se tematski različi [ ... ]

Izlozba vojvodjanskih proizvod...Izlozba vojvodjanskih proizvoda ENTER

Kada je Izlozba vojvodjanskih proizvoda ENTER? - Enter 10, manifestacija povodom "Exita" u organizaciji NVO "Vitis" i TONS-a. Preko 50 izlagača ponudiće svoje proizvode našim sugradjanima i in [ ... ]

Internacionalni festival ulicn...Internacionalni festival ulicnih sviraca IFUS

Kada je Internacionalni festival ulicnih sviraca IFUS? - Festival uličnih svirača je prvi put održan 2001. godine i od tada se organizuje redovno, svake godine u septembru, po istim usvojenim  [ ... ]

Beer Fest - BeogradBeer Fest - Beograd

Kada je Beer Fest - Beograd? - Cilj manifestacije je promocija festivalskog karaktera piva i približavanja piva kao zdrave hrane, uz nastupe poznatih domaćih i inostranih bendova, sa brojnim pr [ ... ]

Januarski sajam vina TemerinJanuarski sajam vina Temerin

Kada je Januarski sajam vina Temerin? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpasteDruštvo prijatelja bašte 063/ 577 705, 0 [ ... ]

Dani teatra Joakim VujicDani teatra Joakim Vujic

Kada su Dani teatra Joakim Vujic? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste"Knjaževsko-srpski teatar" 034/ 335 823 Izvo [ ... ]

Muzicki festival RELOADMuzicki festival RELOAD

Kada je Muzicki festival RELOAD? - Trajanjefestivala je dva dana. Pri tom je prvog dana gitarsko/rok vece dok je drugog dana vece elktronske muzike. Prosle godine je u sklopu gitarskog dana bio o [ ... ]

Zimska bajka KopaonikZimska bajka Kopaonik

Kada je Zimska bajka Kopaonik? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpasteAsocijacija "Sport za sve" 011/ 3232 986 Izvor:  [ ... ]

Nisavka regataNisavka regata

Kada je Nisavka regata? - Čamci će prolaziti pored Niške Banje, Brzog Broda, Medijane i Vrezinskog bazena, a odatle će krenuti takmičarski deo. Nišavska regata spada u red sportsko rekreati [ ... ]

Izlozba razotkrivanje tela Beo...Izlozba razotkrivanje tela Beograd

Kada je Izlozba razotkrivanje tela Beograd? - Prateći princip da posmatrati znači učiti, izložba Razotkrivanje tela koristi secirane uzorke ljudskih tela kako bi posetiocima podarila vizuelni [ ... ]

Sajam knjiga NisSajam knjiga Nis

Kada je Sajam knjiga Nis? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste

Obelezavanje Cerske bitke Teke...Obelezavanje Cerske bitke Tekeris

Kada je Obelezavanje Cerske bitke Tekeris? - Na Ceru je obeležena 97. godišnjica čuvene bitke u kojoj je srpska vojska izvojevala prvu savezničku pobedu protiv Austrougarske u Prvom svetskom  [ ... ]

Beogradska rolerijadaBeogradska rolerijada

Kada je Beogradska rolerijada? - Udruženje Beogradska rolerijada je nastalo 1998 godine i nosi naziv po svojoj najpoznatijoj manifestaciji. Udruženje su formirali mnogobrojni zaljubljenici u vo [ ... ]

Evropsko prvenstvo u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometu

Kada je Evropsko prvenstvo u rukometu? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpasteEvropska rukometna federacija i Rukometni [ ... ]

Mikser festivalMikser festival

Kada je Mikser festival? - MIKSER FESTIVAL – međunarodni festival kreativnosti i inovativnosti u 2012. godini se seli iz silosa Žitomlina u magičnu, zanemarenu, industrijsku četvrt u samom  [ ... ]

Festival bunjevackih jela Subo...Festival bunjevackih jela Subotica

Kada je Festival bunjevackih jela Subotica? - Domaćice su se potrudile da pored bogatstva trpeze, nošnjom i dekoracijom stola dočaraju duh vremena kada su njihove bake spremale iste te specija [ ... ]

Medjunarodni festival studensk...Medjunarodni festival studenskog filma FSF

Kada je Medjunarodni festival studenskog filma FSF? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste

Prolecna izlozba knjiga Kraguj...Prolecna izlozba knjiga Kragujevac

Kada je Prolecna izlozba knjiga Kragujevac? - U Kragujevcu će od 10. do 20. maja biti održan tradicionalni prolećni prodajni salon knjige na otvorenom.Cilj ovog sajma je da se izdavačima i kn [ ... ]

Bozicni uspon na RtanjBozicni uspon na Rtanj

Kada je Bozicni uspon na Rtanj? - O Rtnju Rtanj je masivan krečnjački greben prizmatičnog oblika, koji se dužinom od 6-7 km pruža istok-zapad od presedline Lukavice do Pravca. Najviši  [ ... ]

Medjunarodni festival dokument...Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs

Kada je Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs? - U novinama niko ne dobija više od citat-dva prostora, a na televizijskim vestima ni toliko, uz možda koju grimasu pride. U rialiti  [ ... ]

Tamburica Fest Novi Sad - Dero...Tamburica Fest Novi Sad - Deronje

Kada je Tamburica Fest Novi Sad? - Peti svetski Tamburica fest 2012 je održan 15 - 17. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nastupili su tamburaši iz zemalja u okruženju, iz SAD, Rusije, It [ ... ]

Sabor pcelaraSabor pcelara

Kada je Sabor pcelara? - Mаnifestаcijа „Dаni mlаvsko – homoljskih pčelаrа“ održаvа se prvog vikendа аprilа mesecа u Kаmenovu, selu pčelаrа,  u orgаnizаciji društv [ ... ]

Sremcevi dani SentaSremcevi dani Senta

Kada je Sremcevi dani Senta? - Sedma po redu kulturno-zabavna manifestacija „Sremčevi dani – Bal u Elemiru“ i ove godine imala je izuzetno bogat i sadržajan program, za sve generacije i s [ ... ]

Medjunarodna beogradska regataMedjunarodna beogradska regata

Kada je Medjunarodna beogradska regata? - BEOGRAD - Na Savi je danas održana treća "Beogradska regata", koja je za cilj imala da podstakne građane i goste Beograda da izađu na reke i da afirm [ ... ]

Prsutijada - Mackat ZlatiborPrsutijada - Mackat Zlatibor

 Kada je Prsutijada - Mackat? - Svečano otvaranje je 13. januara u 11:00 časova uz nastup trubačkog orkestra Ivana Jovanovića i nastup pevačkih grupa. Manifestaciju će otvoriti predsed [ ... ]

Manifestacija slavski kolac RU...Manifestacija slavski kolac RUMA

Kada je Manifestacija slavski kolac RUMA? - text   --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembar    textpaste    

Sajam hrane i pica BeogradSajam hrane i pica Beograd

Kada je Sajam hrane i pica Beograd? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpastewww.dukeandpeterson.comDuk [ ... ]

Prolecni festival vina Mediter...Prolecni festival vina Mediteraneo

Kada je Prolecni festival vina? - Oko pet hiljada posetilaca, više od 70 izlagača, preko 40 događaja na samom festivalu, na desetine novinarskih ekipa iz zemlje i regiona – najkraći raport  [ ... ]

Prodjoh levac prodjoh SumadijuProdjoh levac prodjoh Sumadiju

Kada je Prodjoh levac prodjoh Sumadiju? - Smotra izvornog narodnog stvaralaštva Levča, Šumadije i Pomoravlja, u ambijentu manastira Kalenić, izložbe narodne radinosti i slika, takmičenje u  [ ... ]

Sajam namestaja BeogradSajam namestaja Beograd

Kada je Sajam namestaja Beograd? - • MEĐUNARODNI SAJAM NAMEŠTAJA, OPREME I UNUTRAŠNjE DEKORACIJE --------------------------------------------------------------------------- Datum: 12. nove [ ... ]

Vidovdanski sabor Gorava Kraji...Vidovdanski sabor Gorava Krajicinovici

Kada je Vidovdanski sabor Gorava Krajcinovici? - Vidovdanski sabor Gorava Krajcinovici --------------------------------------------------------------------------- Datum: 28. junVidovdansk [ ... ]

Dragacevski sabor trubaca - GU...Dragacevski sabor trubaca - GUCA

Kada je Dragacevski sabor trubaca - GUCA? - Dragačevski sabor trubača u Guči je u svetu jedinstveno takmičenje narodnih trubačkih orkestara i jedna od najznačajnijih manifestacija sveukupno [ ... ]

Sajam optikeSajam optike

Kada je Sajam optike? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste

Biciklisticka trka kroz Vojvod...Biciklisticka trka kroz Vojvodinu

Kada je Biciklisticka trka kroz Vojvodinu? - Međunarodna biciklistička trka „Kroz Vojvodinu" je najznačajnija biciklistička manifestacija na prostorima Vojvodine. ------------------------- [ ... ]

Beogradske muzicke svecanosti ...Beogradske muzicke svecanosti BEMUS

Kada je Beogradske muzicke svecanosti BEMUS? - Beogradske muzičke svečanosti - BEMUS, osnovane 1969. godine, predstavljaju najstariji i najznačajniji muzički festival u Srbiji i jed [ ... ]

Festival izvorne srpske pesme ...Festival izvorne srpske pesme PRILIKE

Kada je Festival izvorne srpske pesme PRILIKE? - Festivalu je prijavilo oko 500 takmičara, najbolje pevačke grupe iz Srbije i okruženja. ------------------------------------------------------ [ ... ]

Godisnji koncert folklornog an...Godisnji koncert folklornog ansabmla Djido

Kada je Godisnji koncert folklornog ansabmla Djido? - U subotu 21. aprila u Bogatiću je održan tradicionalni godišnji koncert Folklornog ansambla „Đido“ koji je u prepunoj sali Doma kultu [ ... ]

Sabacki vasarSabacki vasar

Kada je text? - Na daleko čuveni vašar koji se svake godine održava 21. septembra na Malu gospojinu postao je gotovo sinonim za Šabac. ------------------------------------------------------- [ ... ]

Budi in upoznaj ParacinBudi in upoznaj Paracin

Kada je Budi in upoznaj Paracin? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste

Ostali clanci

Mapa Događaja HOT SPOT

Znate neki godisnji dogadjaj iz vaseg okruzenja a da nije upisan u Online Kalendar?

Molimo vas posaljite vest nasim urednicima 

POSALJITE VEST

Izvor: www.onlinekalendar.com 

Dodaj u Chrome

Sačuvajte ovaj sajt u vas Browser
1. korak (da upalite bookmark)CTRL + SHIFT + B
2. korak (da sačuvate)  CTRL + D
 pa Done (Isti je postupak i za Firefox)