68%  dodaj dogadjaj izmenite dogadjaj POSALJITE VEST reklamirajte se kontaktirajte nas  english srpski

Štampa

Sterijino Pozorje Novi Sad

Posted in DRUSTVENI KALENDAR

drustvenikalendarbanner

razdvajac

Kada je Sterijino Pozorje Novi Sad? - "Sterijino pozorje" – festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera ustanovljeno je 1956. godine u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rodjenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. To je pozorišni festival na kojem učestvuju profesionalna pozorišta iz zemlje i inostranstva sa predstavama radjenim po tekstovima domaćih pisaca. Kroz stalni festival nacionalne drame unapredjuje pozorišnu umetnost i podstiče razvoj dramske književnosti.

---------------------------------------------------------------------------

Datum: 25. maj

sterijino pozorje 2012 1

Као стални фестивал националне драме и позоришта такмичарског карактера, Стеријино позорје установљено је 1956, у оквиру обележавања 150-годишњице рођења и 100-годишњице смрти великог српског комедиографа Јована Стерије Поповића. 
У дефинисању програма и статуса Стеријиног позорја учествовале су најистакнутије личности тадашњег друштва, културе и уметности. У првом Одбору Стеријиног позорја (Градско веће Новог Сада, 29. март 1956) били су, међу осталима, Јосип Видмар (председник), Иво Андрић, Милан Богдановић, Бранко Гавела, Велибор Глигорић, Димитар Кјостаров, Младен Лесковац, Вељко Петровић, Томислав Танхофер, Радомир Радујков, Милош Хаџић... Тада су јасно артикулисани програмски циљеви: кроз стални фестивал националне драме унапредити позоришну уметност и стимулисати развој драмске књижевности.

...Није случајно што је баш Нови Сад, који је пре сто и више година играо пресудну улогу у постављању базе нашег позоришта, и одмах био, већ онда, спојница између Београда и Загреба, настављајући своју велику културну традицију, дошао на идеју да... постави основе за један позоришни фестивал југословенских размера, и да га стави под знамење великог Стеријиног имена. Тако се кроз деценије, традиција и новина повезују: Нови Сад наставља свој пионирски посао културних спајања наших народа, и именом Стеријиним везује његово велико дело за зрачење и процват наше нове позоришне уметности и драмске књижевности...
Не треба чекати да време потврди далекосежност културног посла који је преузело Стеријино позорје. Дубоки смисао и значај Стеријиног позорја већ данас су јасни и непобитни. (Душан МАТИЋ, 1957)

Љубав звана Позорје
...Без Позорја били бисмо сиромашнији за једно људско разумијевање и за једну заједничку љубав. Увјерили смо се не само да је могућно већ да нам је и неопходно. Зато што је паметно и поштено утемељено од самог почетка – да буде збориште националне умјетности, гдје свако показује мјеру својих могућности... (Меша СЕЛИМОВИЋ, 1971)

Настало као потреба, као могућност разрешења кризног тренутка домаћег литерарно-сценског стваралаштва, Позорје је прерасло у стални, непрекидни подстицај савременог домаћег драмског стваралаштва и врхунског извођачког квалитета. Увек настојећи да феномен позоришне уметности третира интегрално, Позорје је своје програме уобличило у јасну и заокружену целину систематских стручних послова на подручју позоришта и драматургије. Током педесет три године постојања, утемељило је и развило делатности значајне за националну позоришну културу и постало важан и поуздан инструмент за идентификовање и верификовање сценских и драмских вредности и, умногоме, ослонац научне и теоријске мисли о позоришту и драми.
Позорје је илустративан пример реализације непресушне инспирације домаћим драмским текстом. Године 2007, као стални облик, уприличен је Конкурс за оригинални савремени домаћи драмски текст, који се не окончава доделом награде. Позорје преузима бригу о сценском животу награђеног текста: уступање, без надокнаде, заинтересованом позоришту; штампање награђеног и текстова из ужег узбора, у часопису "Сцена" на српском и на енглеском.
Природан след јесте и копродукциона подршка поставци не само текста награђеног на Конкурсу већ и драма које Позорје оцени да вреди подупрети. Почетак је био текст Милене Марковић Наход Симеон и поставка у СНП-у.

Радионица савременог текста у региону – Нова драма на Позорју – на најбољи начин сведочи о односу Позорја према домаћем драмском тексту. Саорганизатори: СНП, Интеграли, Љубљана (Словенија), Нова-драма.орг., Београд. Млади драматурзи и редитељи из скоро свих земаља окружења, раде на текстовима својих колега, уз помоћ глумаца СНП-аодносно студената новосадске Академије уметности. Радионица је започета 2007. Како се два текста с радионица постављају у институционалним позориштима, може се рећи да овај програм оправдава своју функцију промоције младих писаца.

ФЕСТИВАЛ 
Одржава се у Новом Саду сваке године крајем маја. Репертоар се формира на основу избора селектора. Фестивалски програм обухвата две селекције: 

Селекцију националне драме и позоришта / Такмичарска селекција 
Селекцију Кругови

Награде: 
– Петочлани жири доноси одлуке о Стеријиним наградама у националној селекцији: представа, текст савремене драме, режија, сценографија, костим, сценска музика, глума (четири награде), Специјална награда
– Стеријина награда Округлог стола припада позоришту чија је представа најбоља по мишљењу критичара
– Стеријина награда за позоришну критику "Миодраг Кујунџић" (Позорје, Редакција "Дневника", Нови Сад, Национална секција IACT)
– Стеријина награда часописа Сцена за театрологију "Јован Христић" 
– Стеријина награда за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе (одлука органа управљања Позорја)
Многе институције и организације награђују различите облике уметничких остварења на фестивалу

Округли сто установљен је 1966. Последњих година обухвата разговоре о представама у обема селекцијама.

Позорје младих: Сусрет студената (глума, режија, драматургија) високих позоришних школа за сценску уметност из наше земље и региона.
Програм је покренут 1973, када су у тадашњој држави постојале четири високе позоришне школе а ниједна прилика за њихово сусретање. Осим представа, програм је обухватао широк распон тема: радионица пантомимичара Жака Лекока, огледни часови (Настава сценског говора, Реч–покрет–глума, Педагогија глуме / студенти с Помон колеџа, САД), рад на заједничком пројекту (Шекспир), Међународни колоквијум "Чехов у вишњику савременог театра" који је пратила публикација, тема Простор – драмско лице, обележавање јубилеја Позорја "Корени нашег театра – Стерија", Алтернативно позориште у Југославији – Искуства самосталних позоришних група (модератори и приређивачи публикације Огњенка Милићевић и Драган Клаић). 
Након стицања пунолетства, Позорје младих је утихнуло. Није нестало јер Стеријино позорје није одустајало од идеје обнове. Године 1999. почеле су припреме, а обновљено Позорје младих показало је своје вредности 2000. године.

Трибине, изложбе: Током пола века постојања, Позорје је три пута било домаћин YУ фестивала радио и ТВ драме (такмичарска селекција). Сајам позоришне литературе (1957) прерастао је у међународну тријеналну Изложбу позоришне књиге и периодике.
Теме трибина, скупова и изложби: Шта је народно позориште?, Театар и публика, Савремена YU позоришна комедиографија, Заборављене вредности наше драмске баштине, Авангардна драма у Атељеу 212, аматеризам, Сатира у савременом друштву, Сцена и костим у позориштима Србије после Другог светског рата (прерасло у међународну тријеналну Изложбу позоришне сценографије и костима), Проблем друштвеног страха у савременој домаћој драми, Шта је експериментално позориште данас, Савремено француско позориште, Моћ и немоћ наше уметничке критике, Савремено сценско тумачење Нушића, Позориште и филателија, Позоришна публицистика (редакција "Сцена" и уредници европских позоришних часописа), Савремена драма – домети и промашаји, Институционална криза позоришта, Разговор о Александру Поповићу, О YU мађарској драми, Скуп техничких управа свих позоришта...
Изложбе на упечатљив начин осветљавају значајна имена драмске књижевности, позоришне уметности и културе, одређена раздобља из историје позоришта и драме и упознају јавност с одређеним позоришним појавама, проблемима или постигнућима. Посебно место, по карактеру и значају, има Изложба позоришног плаката и графичког обликовања, јединствена манифестација ове врсте, која сваке треће године приказује графичко стваралаштво у области позоришног плаката, програма и другог графичког материјала који чини визуелни идентитет позоришне представе, позоришта, фестивала. За најбоља остварења у овој области, Стеријино позорје додељује награде. Посебна вредност ове изложбе јесте такмичарски сегмент нереализованих плаката – могућност да студенти прикажу радове настале у наставном процесу.

Међуфестивалска сарадња: Давне, 1963. године Позорје успоставља сарадњу с другим фестивалима, с тим што су представе и даље морале бити засноване на домаћем тексту (МЕС, 1963). Сарадњу с Битефом иницирао је организациони одбор тог фестивала (представа-победник на Позорју први пут се такмичила на Битефу 1968).
Данас Позорје настоји да обнови сарадњу с фестивалима у земљама региона.

Остали сегменти: Позорје је било традиционално место оснивања националних позоришних удружења и рада других струковних тела (Заједница југословенских професионалних позоришта, 1959; годишње скупштине YU Удружења драмских аутора, од 1963; Конгрес YU Савета позоришних критичара и театролога, 1971; Скупштина YU драмских аутора, 1972...)

"Sterijino pozorje" – festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera ustanovljeno je 1956. godine u okviru proslave i obeležavanja 150-godišnjice rodjenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića. To je pozorišni festival na kojem učestvuju profesionalna pozorišta iz zemlje i inostranstva sa predstavama radjenim po tekstovima domaćih pisaca. Kroz stalni festival nacionalne drame unapredjuje pozorišnu umetnost i podstiče razvoj dramske književnosti.

inforibbon

"Sterijino pozorje" 021/ 527 255

www.pozorje.org.rs

Izvor: text

prenociste  

vasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenocistevasa reklama ovde prenociste

agencije

vasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencije

ostalo

vasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencijevasa reklama ovde turisticke agencije

 Drustveni kalendar 2015 | Drustveni kalendar 2014 |  Drustveni kalendar 2013 |  Drustveni kalendar 2012

razdvajacdonji

blank-blue-button

Info:
- Postoji mogucćnost da su se informacije promenile u skladu sa vremenom objavljivanja ovog članka.
- Ukoliko ste zainteresovani za ovaj dogadjaj pogledajte kontakt informacije organizatora ili njihovu zvaničnu web prezentaciju u INFO sekciji u dnu članka.
- Mapa ne prikazuje tačnu lokaciju dogadjaja već je podešena da prikazuje okvirno položaj mesta dogadjanja.

Informacije u ovom članku nisu tačne ili želite da izmenite članak?  

Nemate mogucnost postavljanja komentara

Slicno

Napisano 19/12/2012, 02:32 by admin
medjunarodni-poljoprivredni-sajam-novi-sadKada je Medjunarodni poljoprivredni sajam Novi Sad? - Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu...
133600
Napisano 19/12/2012, 05:14 by admin
sajam-automobila-auto-show-novi-sadKada je Sajam automobila AUTO SHOW Novi Sad? - „Zaista je Novosadski sajam napravio veliku stvar...
Napisano 19/12/2012, 04:08 by admin
sunka-fest-novi-sadKada je Sunka fest Novi Sad? -  Šunka fest promoviše, afirmiše, neguje i promoviše najfiniji,...
Napisano 24/06/2013, 18:57 by admin
tamburica-fest-novi-sad-deronjeKada je Tamburica Fest Novi Sad? - Peti svetski Tamburica fest 2012 je održan 15 - 17. juna na...
Napisano 19/12/2012, 02:17 by admin
fruskogorski-maratonKada je Fruskogorski maraton? - Ranac na leđa, grickalice, semenke, sendviči, dovoljno vode, al ne...
Napisano 18/06/2013, 05:45 by admin
cvetanje-tise-novi-becejKada je Cvetanje Tise? - Cvetanje Tise obeležiće 14, 15. i 16. juna u Novom Bečeju koncerti,...

Drustveni kalendar prikaz clanaka

Sajam sporta opreme i klubova ...Sajam sporta opreme i klubova Kragujevac

Kada je Sajam sporta opreme i klubova Kragujevac? - U okviru ove manifestacije okupiće se proizvođači i distributeri sportske opreme, sportskih rekvizita i biće promovisani kapaciteti i infra [ ... ]

Kosidba na RajcuKosidba na Rajcu

Kada je Kosidba na Rajcu? - Takmičari se nadmeću u košenju planinske trave. Kosači su u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Samo takmičenje je pr [ ... ]

Plivacki maraton Jarak- SabacPlivacki maraton Jarak- Sabac

Kada je Plivacki maraton Jarak- Sabac? - Na ovogodišnjem plivačkom maratonu, Srbija je imala četvoro predstavnika, a najbolje od njih plasirao se petnaestogodišnji Nikola Stupar iz Novog Sada [ ... ]

Dani jorgovanaDani jorgovana

Kada je Dani jorgovana? - Na osamnaestom kilometru od Knjaževca, na putu ka Boljevcu, nalazi se selo Bučje. Severoistočno od Bučja uzdiže se planina Tupižnica, koja sa svojih 1160 metara na [ ... ]

Festival dokumentarnog i kratk...Festival dokumentarnog i kratkometraznog filma

Kada je Festival dokumentarnog i kratkometraznog filma? - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma potiče od Festivala jugoslovenskog filma, osnovanog 1953. godine u Puli, Hrva [ ... ]

Prasicijada Petrovac Na MlaviPrasicijada Petrovac Na Mlavi

Kada je Prasicijada Petrovac Na Mlavi? - Prasicijada Petrovac Na Mlavi --------------------------------------------------------------------------- Datum: 18. septembarPrasicijada Petrovac [ ... ]

Izlozba pasa svih rasa BeogradIzlozba pasa svih rasa Beograd

Kada je Izlozba pasa svih rasa Beograd? - U organizaciji Kinološkg saveza Republike Srbije na Beogradskom sajmu se dva puta godišnje održava Međunarodna izložba pasa svih rasa - CACIB Beogra [ ... ]

Festival meda Novi SadFestival meda Novi Sad

Kada je Festival meda Novi Sad? - Društvo pčelara „Jovan Živanović“ i Grad Novi Sad, već tradicionalno 18. put u kontinuitetu, organizuju Festival meda, u samom centru u Zmaj Jovinoj uli [ ... ]

Bozicni uspon na RtanjBozicni uspon na Rtanj

Kada je Bozicni uspon na Rtanj? - O Rtnju Rtanj je masivan krečnjački greben prizmatičnog oblika, koji se dužinom od 6-7 km pruža istok-zapad od presedline Lukavice do Pravca. Najviši  [ ... ]

Mostovi Balkana PrijepoljeMostovi Balkana Prijepolje

Kada su Mostovi Balkana Prijepolje? - Tokom manifestacije, osim domaćina, narodno stvaralaštvo predstaviće i gosti iz Bugarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrva [ ... ]

Bodrogfest Backi MonostorBodrogfest Backi Monostor

Kada je Bodrogfest Backi Monostor? - Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na celu sa ribljim paprikasom, perkeltom, pecenom ribom, paprikasom od divljaci, a [ ... ]

Filmski festival Slobodna zona...Filmski festival Slobodna zona Beograd

Kada je Filmski festival Slobodna zona Beograd? - Ovogodišnji festivalski program tradicionalno će biti prilika da se na jednom mestu okupe najznačajniji poznavaoci filma, priznati reditelji,  [ ... ]

Festival evropskog filma NisFestival evropskog filma Nis

Kada je Festival evropskog filma Nis? Svečano otvoren 16. aprila 2003. godine, Francuski institut u Srbiji, Niš predstavlja ogranak Francuskog instituta u Srbiji, Beograd. Kao sastavn [ ... ]

Muzicki festival NomusMuzicki festival Nomus

Kada je Muzicki festival Nomus? - Festival,nastao je po ideji istaknutog kulturnog poslenika Antona Ebersta 1975. godine. Vrlo brzo po osnivanju festival je izrastao u centralnu muzičku manifest [ ... ]

Belgrade tennis festivalBelgrade tennis festival

Kada je Belgrade tennis festival? - Prvi po redu,Beogradski teniski festival(engl. Belgrade tennis festival) održaće se u periodu od 06. do 08. aprila 2012. godine u Beogradu, u organizaciji Gl [ ... ]

Sipurijada KnjazevacSipurijada Knjazevac

Kada je Sipurijada Knjazevac? - Manifestacija se održava u zgradi seoskog Zadružnog doma, koji je na taj dan pretvoren u izložbeni prostor za likovne i literarne radove, kao i za deo štandova [ ... ]

Serbia Green Building ExpoSerbia Green Building Expo

Kada je Serbia Green Building Expo? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpasteOrganizacioni odbor "Serbia Green Building E [ ... ]

Medjunarodni sajam turizma Beo...Medjunarodni sajam turizma Beograd

Kada je Medjunarodni sajam turizma Beograd? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste

Slaninijada KacarevoSlaninijada Kacarevo

Kada je Slaninijada Kacarevo? - Prvi pisani podaci o današnjem Kačarevu datiraju od druge polovine 18. veka, kada je, u nameri da ojača svoje južne granice, Austrougarska monarhija intenzivno [ ... ]

Medjunarodna izlozba pasa jago...Medjunarodna izlozba pasa jagodina

Kada je Medjunarodna izlozba pasa? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste

Sajam socijalne zastiteSajam socijalne zastite

Kada je Sajam socijalne zastite? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpasteMinistarstvo rada i socijalne politike 011/ 361 [ ... ]

Deciji vesili festival TaraDeciji vesili festival Tara

Kada je Deciji vesili festival Tara? - Džanići, Nacionalni park Tara, 01.-31.07. Tradicionalni projekat za ljubitelje aktivnosti u prirodi koji realizujemo pod pokroviteljstvom Ministarstva za  [ ... ]

Futoska kupusijadaFutoska kupusijada

Kada je Futoska kupusijada? - Manifestacija je tradicionalna i svake godine organizuju se takmičenja u pripremanju jela od kupusa i izbor najteže glavice kupusa uz bogat kulturno-zabavni progra [ ... ]

Bogojavljensko plivanje za cas...Bogojavljensko plivanje za casni krst

Kada je Bogojavljensko plivanje za casni krst? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 19. januar Na Zemunskom keju, kod restorana “V [ ... ]

Zlatni kotlic gejzeraZlatni kotlic gejzera

Kada je Zlatni kotlic gejzera? - U organizaciji udruženja sportskih ribolovaca „Gornja Jablanica" iz Medveđe , u subotu 28. maja 2011. god. održana je prva manifestacija „Zlatni kotlić ge [ ... ]

Manifestacija slavski kolac RU...Manifestacija slavski kolac RUMA

Kada je Manifestacija slavski kolac RUMA? - text   --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembar    textpaste    

Beogradski karneval brodovaBeogradski karneval brodova

Kada je Beogradski karneval brodova? - Deveti beogradski karneval brodova održaće se u subotu, 7. jula, od 16 do 22.30 časova na starobeogradskoj strani Savskog pristaništa, na potezu od Brankovog [ ... ]

Beogradska nedelja arhitektureBeogradska nedelja arhitekture

Kada je Beogradska nedelja arhitekture? - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture, koju su 2006. godine pokrenuli Društvo arhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda, kao sveža, dinam [ ... ]

Dani vina IrigDani vina Irig

Kada su Dani vina Irig? - U duhu starih tradicija u Rivici se od 2002. godine krajem januara tradicionalno organizuju Dani vina sa ciljem da i na ovaj način afirmišu razvoj vinogradarstva  [ ... ]

Drift trke King of EuropeDrift trke King of Europe

Kada je Drift trke King of Europe? - Na stazi u krugu fabrike kompanije Fiat Automobili Srbija u Kragujevcu četvrti put zaredom vozači iz raznih evropskih zemalja pokazali su svoje umeće na na [ ... ]

Ulicni festival aktivizma Vrev...Ulicni festival aktivizma Vreva

Kada je Ulicni festival aktivizma Vreva? - Ulični festival aktivizma - Vreva, biće održan 21. i 22. septembra, u Beogradu u parku na Teraѕijskoj terasi i okolnim ulicama, ------------------- [ ... ]

Budi in upoznaj ParacinBudi in upoznaj Paracin

Kada je Budi in upoznaj Paracin? - text --------------------------------------------------------------------------- Datum: 1. decembartextpaste

Festival srpskih vina Lazareva...Festival srpskih vina Lazarevac

Kada je Festival srpskih vina Lazarevac? - Na festivalu će učestvovati 50 vinara iz cele Srbije, koji će predstaviti blizu 200 različitih vina iz svih krajeva Srbije, od Horgoša do Velike Ho [ ... ]

Djurdjevdanske svecanosti Ziti...Djurdjevdanske svecanosti Zitiste

Kada je Djurdjevdanske svecanosti? -  Opstina Zitiste --------------------------------------------------------------------------- Datum: 6. maj

Deciji karneval dani grada Kra...Deciji karneval dani grada Kragujevca

Kada je Deciji karneval dani grada Kragujevca? - KRAGUJEVAC - Turistička organizacija Kragujevca organizovaće po sedmi put "Dečji karneval" 6. maja, na kojem će učestvovati de [ ... ]

Moto Bike Expo Novi SadMoto Bike Expo Novi Sad

Kada je Moto Bike Expo? - Ljubiteljima dvotočkaša će od 19. do 22. aprila na 2. međunarodnom sajmu motocikala, bicikala i prateće opreme "Moto bike expo - Novi Sad" biti ponuđeni motocikli  [ ... ]

Zenski sajam BeogradZenski sajam Beograd

Kada je Zenski sajam Beograd? - Manifestacija LADY FAIR će biti prva i jedinstvena na ovim prostorima. Koncipirana kao Ženski sajam, odnosno sajam za žene, biće namenjena svim ženama bez obz [ ... ]

Kovinska fijakerijadaKovinska fijakerijada

Kada je Kovinska fijakerijada? - Zastupljene takmičarske discipline su: izložba grla svih rasa, dvopreg, tropreg, četvoropreg, petopreg i višepreg, dok domaćin ne učestvuje u takmičarskom  [ ... ]

Festival sireva sa BalkanaFestival sireva sa Balkana

Kada je Festival sireva sa Balkana? - „Balkan Cheese Festival" je prva manifestacija ove vrste koja se održava u Beogradu, a nastala je sa idejom da široj publici predstavi autohtone sorte si [ ... ]

Ostali clanci

Mapa Događaja HOT SPOT

Znate neki godisnji dogadjaj iz vaseg okruzenja a da nije upisan u Online Kalendar?

Molimo vas posaljite vest nasim urednicima 

POSALJITE VEST

Izvor: www.onlinekalendar.com 

Dodaj u Chrome

Sačuvajte ovaj sajt u vas Browser
1. korak (da upalite bookmark)CTRL + SHIFT + B
2. korak (da sačuvate)  CTRL + D
 pa Done (Isti je postupak i za Firefox)