68%  dodaj dogadjaj izmenite dogadjaj POSALJITE VEST reklamirajte se kontaktirajte nas  english srpski

Štampa

Mitrovdan

Posted in PRAVOSLAVNI KALENDAR

PravoslavniKalendarr

razdvajac

Kada je Mitrovdan? - Mitrovdan je pravoslavni praznik posvecen Dimitriju Solunskom, antickom zapovedniku Soluna, koji je stradao zbog sirenja hriscanstva.Slavi se 8.novembra.

 

---------------------------------------------------------------------------

Datum: 8.novembar

dimitrije

 

 

Sveti velikomučenik Dimitrije rođen je u Solunu. Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj bio je jedino dete dobrih i blagorodnih, ali bezdetnih roditelja. Izmoljen od Boga, kao jedini i dugo čekani, s velikom pažnjom je odnegovan i vaspitavan. Otac mu je bio vojvoda, a kad je on umro, hristoborni car Maksimijan postavio je Dimitrija umesto oca za solunskog vojvodu, i tom prilikom mu reče: Čuvaj otačastvo svoje, i očisti ga od bezbožnih hrišćana i ubij svakoga koji priziva ime Raspetoga... Dimitrije se, primivši se tog položaja, trudio da na svaki način pomogne hrišćanskom življu. Neko vreme uspevao je tajno to da radi; međutim, kako to nije mogao sakriti, on poče javno da štiti hrišćane i da narod odvraća od mnogoboštva i upućuje ih na Hristov put. Kada je car saznao za dela Dimitrijeva, razgnevi se i odluči da sam to proveri. Jednom vraćajući se iz rata sa Samaritima car poseti Solun i odmah stade proveravati da li je istina ono što je čuo o Dimitriju.

A Dimitrije saznavši unapred da će car posetiti Solun predade svome vernom sluzi Lupu svoje imanje i bogatstvo i naredi mu da sve razdade siromasima. Sam se stade moliti i postiti pripremajući se za mučenički venac. Kada ga car pozva k sebi, on neustrašivo pred njim ispovedi da je hrišćanin i naruži neznabožačko mnogoboštvo, za što ga car odmah dade zatvoriti u tamnicu. Dok seđaše u tamnici, njega poseti anđeo Božji, koji mu se javi u velikoj svetlosti sa prekrasnim rajskim vencem, i reče mu: Mir ti, stradalče Hristov, budi hrabar i krepi se. Ovo viđenje raspali u srcu Dimitrijevom ljubav k Bogu, i on sve jače željaše da krv svoju prolije za Hrista.

Jednom k Dimitriju u tamnicu dođe po blagoslov hrišćanin Nestor, koga je sami Dimitrije priveo istinitoj veri hrišćanskoj. On tražaše molitvenu pomoć i blagoslov od Dimitrija da pobedi istaknutog carevog megdandžiju Lija, koji je već mnoge hrišćane mučeničkom smrću umorio. Dobivši blagoslov i ukrepljenje u veri od Dimitrija, koji mu proročki govoraše: Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postradati, Nestor ode na megdan sa Lijem i s Božjom pomoću pobedi ga. Lijeva pogibija silno ožalosti cara, i on odmah naredi da blaženog Nestora poseku mačem. No smrt Nestoreva ne uteši cara, a doznavši da je ovaj izašao na megdan Liju sa Dimitrijevim blagoslovom, naredi da Dimitrija ubiju kopljima.
U rano jutro 26. oktobra, dželati su pošli da ubiju Dimitrija u tamnici. Tamo zatekoše velikomučenika kako se bez straha moli Bogu. Sa lica mu je, kaže legenda sjala neka svetlost. Dželati nisu smeli da mu priđu, pa su ga iz daljine gađali kopljima i tako ubili. Tako ispovednik Hristov predade svetu dušu svoju u ruke Gospoda svoga Hrista. Telo njegovo hrišćani tajno uzeše i sahraniše časno.

Posle dosta vremena, kada gonjenje hrišćana prestade, nad grobom Svetog Dimitrija bi podignut mali hram. I bivahu u njemu mnoga čudesa, i razni bolesnici se isceljivahu od svojih bolesti. Sluga pak Dimitrijev Lup beše u tamnici kada vojnici probodoše svetitelja kopljima, i on uze rizu gospodara svog, okvašenu časnom krvlju njegovom, a prsten njegov umoči u krv. Tom rizom i tim prstenom on činjaše mnoga čudesa, isceljujući svaku bolest i izgoneći zle duhove. Glas o tim čudesima pronese se po celom Solunu, te se svi bolesni stadoše sticati k Lupu. Kada za to saznade car Maksimijan, on naredi da uhvate blaženoga Lupa i da mu odseku glavu. Tako i dobri sluga ode za gospodarem svojim Svetim Dimitrijem ka Gospodu.

Sveti velikomučenik Dimitrije je zaštitnik grada Soluna i pokrovitelj Sibira, koji je Rusiji pripojen 26.novembra 1581. godine. U Solunu postoji više predanja kako je Dimitrije i posle smrti štitio svoj grad,čineći ga neosvojivim za neprijatelje. Jedan od varvarskih osvajača dugo je opsedao Solun, ali ne mogavši da ga osvoji razbesneo se i opljačkao surovo okolinu grada, povevši u roblje mnogo naroda. Među robljem su bile i dve devojke, poznate vezilje, koje je ovaj paganski vojskovođa kao poseban poklon dao svome caru. Čuvši za njihovu nenadmašnu veštinu, ali i za svetitelja koji štiti Solun, car je veziljama naredio da izvezu lik Dimitrija Solunskog. Plačući i vezući lik zaštitnika Soluna, devojke su mu se neprestano molile i tražile pomoć. Veče uoči praznika posvećenog Svetom Dimitriju, svetitelj im se javio i na čudesan način ih izbavio iz ropstva, prenevši ih u hram u Solunu gde se narod bio okupio na svenoćnom bdeniju u čast zaštitnika svog grada, a u slavu Božiju. Na ikoni Sveti Dimitrije se predstavlja u vojvodskom odelu na konju, kako probada nekog čoveka kopljem, koji leži pod kopitama njegovog konja. Taj čovek je onaj Lij koga je Nestor pomoću blagoslova i molitve Dimitrijeve pobedio.

Mitrovdan u narodnom verovanju


Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, ili Mitrovdan, kako se naziva u srpskom narodu, obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom, a u Bogoslužbenom ustavu Crkve označen je znakom Srednjeg praznika druge vrste (crvenim krstićem), što znači da po rangu i značaju pripada trećoj od šest grupa u koje su svrstani svi praznici u godini. Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po novom ili 26. oktobra po starom kalendaru.
U našem narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine (Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđev danak hajdučki sastanak). Ko hoće da mu crni luk zimi ne proklija, neka ga uoči Mitrovdana ostavi na toplo mesto, pa se neće pokvariti, ma kolika toplota bila.

Kupus se seče obično o Mitrovdanu. U Mitrovu nedelju ne treba sejati žito, zato što je to zadušna nedelja, u kojoj, po narodnom verovanju, posejano žito rađa prazne klasove. Po ovcama se gleda kakva će biti zima: ako na Mitrovdan leže sa skupljenim nogama, biće blaga zima, ako leže sa opruženim nogama, biće oštra. Ako na Mitrovdan bude oblačno, biće topla zima; bude li vedro, biće oštra. Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju. Na Mitrovdan se u svaki ugao kuće stavi po jedan oblutak protiv miševa. U istočnoj Srbiji se dan po Mitrovdanu naziva Mišji ili Mišulov dan, koji se praznuje da miševi ne bi po hambaru i kući nanosili štetu.

 

 

Pravoslavni verski kalendar 2013 |  Pravoslavni verski kalendar 2012 |  Pravoslavni verski kalendar 2011

Izvor: zvrk.rs

Pravoslavni kalendar 2015 |   Pravoslavni kalendar 2013 |  Pravoslavni kalendar 2014 |  Pravoslavni kalendar 2012

razdvajacdonji

blank-blue-button

Info:
- Postoji mogucnost da su se informacije promenile u skladu sa vremenom objavljivanja ovog članka.

Informacije u ovom članku nisu tačne ili želite da izmenite članak? 

Nemate mogucnost postavljanja komentara

Slicno

Pravoslavni kalendar prikaz clanaka

ArandjelovndanArandjelovndan

Kada je Arandjelovndan? - Danas se slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, poznat i kao Aranđelo [ ... ]

Badnje veceBadnje vece

Kada je Badnje vece? - Badnji dan se proslavlja 24. decembra po julijanskom ili 6. januara po gregor [ ... ]

Blaga MarijaBlaga Marija

Kada je Blaga Marija? - Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u naro [ ... ]

BlagovestiBlagovesti

Kada je Blagovesti? - Srpska pravoslavna crkva proslaviće danas praznik Blagovesti, u pomen na [ ... ]

BogojavljenjeBogojavljenje

Kada je text? - Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u januaru proslavljaju Bog [ ... ]

BozicBozic

Kada je Bozic? - Božić označava rođenje Hristovo i najradosniji je od svih velikih hrišća [ ... ]

Casne verige sv. apostola Petr...Casne verige sv. apostola Petra

Kada je Casne verige sv. apostola Petra? - Spominje se ovoga dana zbog veriga, u koje bi okovan od b [ ... ]

Crveno slovoCrveno slovo

Kada je Crveno slovo? - „Crveno slovo“ je veliki verski praznik koji je u crkvenom kalendar [ ... ]

DjurdjevdanDjurdjevdan

Kada je Djurdjevdan? - Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Georgija, jednog od de [ ... ]

DjurdjicDjurdjic

Kada je Djurdjic? - Pravoslavni vernici danas obelezavaju praznik prenosenja mostiju Svetog Georgija [ ... ]

Duhovski ponedeljakDuhovski ponedeljak

Kada je Duhovski ponedeljak? - Duhovski ponedeljak 24.jun   --------------------------------- [ ... ]

Duhovski utorakDuhovski utorak

Kada je Duhovski utorak? - Praznik Silaska Svetog Duha na svete apostole, poznat kao Duhovi, ili Tro [ ... ]

IlindanIlindan

Kada je Ilindan? - Spska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Iliju.Prisutan je u Starom i [ ... ]

IvanjdanIvanjdan

Kada je Ivanjdan? - Srpska Pravoslavna crkva i vernici sedmog jula, obelezavaju rodjenje svetog Jova [ ... ]

Januar - Obrezanje GospodnjeJanuar - Obrezanje Gospodnje

Kada je Januar - Obrezanje Gospodnje? - Srpska pravoslavna crkva danas obeležava tri praznika  [ ... ]

Jovanjdan - Sveti Jovan Krstit...Jovanjdan - Sveti Jovan Krstitelj

Kada je Jovanjdan - slava Sveti Jovan Krstitelj? - Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju  [ ... ]

Krstovdan - Sveti Teopemt i Te...Krstovdan - Sveti Teopemt i Teona

Kada je Krstovdan? - Srpska pravoslavna crkva slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hriscane koji su [ ... ]

MiholjdanMiholjdan

Kada je Miholjdan? - Pravoslavni vernici danas obelezavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatij [ ... ]

MitrovdanMitrovdan

Kada je Mitrovdan? - Mitrovdan je pravoslavni praznik posvecen Dimitriju Solunskom, antickom zapoved [ ... ]

MladenciMladenci

Kada su Mladenci? - Obelezava se Dan Svetih 40 velikomucenika, poznat kao Mladenci.Taj praznik  [ ... ]

Ognjena MarijaOgnjena Marija

Kada je Ognjena Marija? - Srpska pravoslavna crkva i vernici obelezavaju spomen na svetu mucenicu Ma [ ... ]

PetrovdanPetrovdan

Kada je Petrovdan? - Pravoslavni vernici na ovaj dan slave Petrovdan, praznik posvecen svetim aposto [ ... ]

Pokrov Presvete BogorodicePokrov Presvete Bogorodice

Kada je Pokrov Presvete Bogorodice? - Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju praznik Pokrov [ ... ]

Prenos mostiju svetog oca Niko...Prenos mostiju svetog oca Nikolaja

Kada je Prenos mostiju svetog oca Nikolaja? - Na danasnji dan slavimo spomen prenosa mostiju velikog [ ... ]

Preobrazenje GospodnjePreobrazenje Gospodnje

Kada je Preobrazenje Gospodnje? - Praznik Preobrazenje Gospodnje posvecen je trenutku kada se, kako  [ ... ]

Prepodobna mati Paraskeva - Sv...Prepodobna mati Paraskeva - Sveta Petka

Kada je Prepodobna mati Paraskeva - Sveta Petka? - Spska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne m [ ... ]

Prepodobni Sava Osveceni - Sve...Prepodobni Sava Osveceni - Sveti Sava

Kada je Prepodobni Sava Osveceni? - Savindan (Stefan Decanski) se obeležava i u svim školama  [ ... ]

Prepodobnomucenica Paraskeva -...Prepodobnomucenica Paraskeva - Petka

Kada je Prepodobnomucenica Paraskeva - Petka? - Rodjena u Rimu od roditelja hriscanskih, i od detinj [ ... ]

Rodjenje Presvete Bogorodice -...Rodjenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina

Kada je Rodjenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina? - Spska pravoslavna crkva proslavlja Rodjenje [ ... ]

Sabor Presvete BogorodiceSabor Presvete Bogorodice

Kada je Sabor Presvete Bogorodice? - Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju drugi dan Boži [ ... ]

Sabor Svetog arhangela GavrilaSabor Svetog arhangela Gavrila

Kada je Sabor Svetog arhangela Gavrila? - Blagovesnik vasplocenja Sina Bozjega.   ----------- [ ... ]

SavindanSavindan

Kada je Savindan? - Škole u Srbiji obeležvaju danas Savindan, školsku slavu, u ča [ ... ]

Silazak Svetog Duha na apostol...Silazak Svetog Duha na apostole Duhovi Trojice

Kada je Silazak Svetog Duha na apostole Duhovi Trojice? - U nedelju 12. juna su Duhovi, Trojica, Sil [ ... ]

Slava Sveti StefanSlava Sveti Stefan

Kada je Sv. Stefan? - Stradanje svetog Stefana zbilo se godinu dana posle silaska Duha Svetoga  [ ... ]

SrdjevdanSrdjevdan

Kada je Srdjevdan? - Sergije (lat. Sergius) i Vakh (lat. Bacchus) bili su oficiri pograničnih  [ ... ]

Sretenje GospodnjeSretenje Gospodnje

Kada je Sretenje Gospodnje? - Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sretenje Gospodnje, uspo [ ... ]

Srpska Nova GodinaSrpska Nova Godina

Kada je text? - Prema julijanskom kalendaru, 14. januar je prvi dan Nove godine, a ovaj kalenda [ ... ]

Sv svestenomucenik HaralampijeSv svestenomucenik Haralampije

Kada je Sv svestenomucenik Haralampije? - Bio je episkop u Magneziji, i u vreme svog stradanja za ve [ ... ]

Mapa Događaja HOT SPOT

Znate neki godisnji dogadjaj iz vaseg okruzenja a da nije upisan u Online Kalendar?

Molimo vas posaljite vest nasim urednicima 

POSALJITE VEST

Izvor: www.onlinekalendar.com 

Dodaj u Chrome

Sačuvajte ovaj sajt u vas Browser
1. korak (da upalite bookmark)CTRL + SHIFT + B
2. korak (da sačuvate)  CTRL + D
 pa Done (Isti je postupak i za Firefox)