68%  dodaj dogadjaj izmenite dogadjaj POSALJITE VEST reklamirajte se kontaktirajte nas  english srpski

Štampa

Sveti Jovan Zlatousti

Posted in PRAVOSLAVNI KALENDAR

PravoslavniKalendarr

razdvajac

Kada je Sveti Jovan Zlatousti? - Jovan Zlatousti rodio se u Antiohiji sirijskoj oko 347. godine posle Hrista. Otac mu je bio vojvoda. Bilo je to u vreme kada je vec bila proklamovana sloboda hrišćanske veroispovesti. Otac Sekud i majka Antusa prešli su u hrišćanstvo kad se Jovan rodio, a Melentije, antiohijski patrijarh, krstio je najpre dete, pa onda roditelje. UKao dete Jovan je bio smeran, krotak i stidljiv. Otac mu je rano umro, ali se njegova majka starala o njegovom školovanju i zato ga je poslala u Atinu, gde su, u to doba, bile najviše škole.

 

---------------------------------------------------------------------------

Datum: 26. novembar

Sv.Jovan Zlatousti

 

 

Jovan Zlatousti rodio se u Antiohiji sirijskoj oko 347. godine posle Hrista. Otac mu je bio vojvoda. Bilo je to u vreme kada je vec bila proklamovana sloboda hrišćanske veroispovesti. Otac Sekud i majka Antusa prešli su u hrišćanstvo kad se Jovan rodio, a Melentije, antiohijski patrijarh, krstio je najpre dete, pa onda roditelje. UKao dete Jovan je bio smeran, krotak i stidljiv. Otac mu je rano umro, ali se njegova majka starala o njegovom školovanju i zato ga je poslala u Atinu, gde su, u to doba, bile najviše škole. 


Tu se sva mudrost svetska ucila. Jovan je u Atini proveo više godina, učio je filosofiju i dostigao najviši stepen krasnorečivosti - lepog besedenja. Po završetku školovanja Jovan se vratio u Antiohiju i postao advokat, gde je nekoliko godina radio, zastupajući i braneći besplatno siromahe. Imao je želju da stupi u monaški red, ali mu majka, da ne bi ostala samohrana, nije dozvoljavala da to učini za njenog života. 

No, čim mu je majka umrla, Jovan ode u manastir i primi monaški čin. Nakon četiri godine, uzme ga patrijarh k sebi i proizvede za sveštenika i propovednika u antiohijskoj crkvi, i od tada počinje Jovanova delatnost u Hristovom vinogradu. Svake nedelje i praznika Jovan je držao poucne govore u crkvi i brzo se pročuo, te su mnogi ljudi dolazili da ga slušaju. Jovan je kao sveštenik antiohijske crkve proveo dvanaest godina. 

U to vreme umro je carigradski patrijarh Nektarije i Arhijerejski sabor izabere za patrijarha prestonog grada Jovana. Znajući da se Jovan neće primiti tog visokog položaja, niti će ga antiohijski građani pustiti, car Arkadije pribegne lukavstu: carev poslanik dođe u Antiohiju i zamoli da mu Jovan pokaže sve grobove mučenika koji su izginuli za vreme proganjanja. Kad su seli u kola, poslanik naredi da se u najbržem kasu vozi za Carigrad i na taj način je Jovan silom doveden u Carigrad i proizveden u vaseljenskog patrijarha. 

Jovan je kao patrijarh na prestolu proveo 13 godina, propovedajući svojim krasnorečivim besedama i učeći hrišćane bogougodnom životu. Slušaoci su njegove reči pažljivo slušali, a mnogi su ih i beležili, i to ne samo hrišćani već i mnogobošći. Zbog tih govora Jovan je i dobio nadimak Zlatousti. Sastavio je oko 800 beseda i protumačio mnoge knjige Svetog pisma. 

Jovan je slao svoje propovednike u udaljene pokrajine, da mnogobošće preobraćaju u hrišćanstvo, među njima i Slovene. Napisao je mnogo crkvenih knjiga, a sastavio je i liturgiju koja se i danas služi, sa malim izuzecima, svim nedeljama i praznicima, i koja se zove "Liturgija Zlatoustova". Poznato mu je delo Šest knjiga o sveštenstvu. 

Jovan je, međutim, došao u sukob sa caricom Jevdosijom, ponosnom Grkinjom i taj mu je sukob doneo mnoge neprijatnosti, progonstvo, a na kraju i smrt. 
Onog dana kad je Jovan umro, na Krstovdan, 14. septembra 407. godine, u 62. godini njegova života. u Carigradu pade jaka kiša s gradom, a posle četiri dana umre i carica Jevdokija. 
Od dana caričine sahrane, često su se dešavali zemljotresi, što su mnogi smatrali za Božju kaznu. Zato, posle 35 godina, car Teodosije mlađi, sin Arkadijev i Jevdoksijin, naredi da se telo svetog Jovana prenese iz Komana u Carigrad. Ovaj prenos bio je izvršen s takvom svečanošću kakvu Carigrad do tada nije video. No, desi se čudnovat događaj: kada je lađa sa moštima bila u Bosforskom moreuzu, dune jak vetar i zanese lađu ka obali, gde je u blizini bio vinograd one udovice, zbog koje je svetitelj i počeo stradati. Tu su njegove mošti iskrcali s lađe i uneli u crkvu, pred kojom je car klekao i pomolio se da oprosti njegovoj grešnoj majci. Od tog vremena, kažu, prestao je zemljotres. 
******Pomen svetom Jovanu Zlatoustom drži se 26. novembra (13. novembra), a spomen prenosa moštiju, 9. februara (27. januara). Međutim, na dan Tri Jerarha, 12. februara (30. januara) svečano se proslavlja sa Vasilijem Velikim i Grigorijem Bogoslovom.

Na ikoni se sveti Jovan Zlatousti predstavlja u potpunom arhijerejskom ornatu. Ko ovog dana prekine nit (Žicu) prekinuo je i svoj život - zato se ne upotrebljavaju igle za šivenje i pletenje i razboj za tkanje.

******

Sukob sa caricom

Carica otme od jedne sirote žene vinograd, i ta se žena obrati patrijarhu da se zauzme za njenu stvar. Patrijarh ode u dvor da se objasni sa caricom, ali se ona uvredi zbog onog što joj je Jovan kazao pa naredi da se patrijarh istera iz dvora. Uskoro dođe Krstovdan, i kad je carica htela da uđe u crkvu da se moli Bogu, vratar je, po patrijarhovom naređenju, ne htede pustiti u crkvu. Carica se naljuti i smisli da se osveti patrijarhu. 

I tada je, kao i svagda, bilo sveštenika i vladika koji su zavideli Jovanovoj slavi, pa ih carica lako pobuni, i oni se sastanu i optuže patrijarha da strogo kažnjava neispravne sveštenike, da je jedno dete krstio posle podne, da se kod kuće ne moli Bogu, da caricu Jevdoksiju naziva Jezaveljom, ženom porocnog cara Ahava i slično. Patrijarh se četiri puta nije odazvao pozivu ovog odbora da se opravda, zato što je smatrao da je odgovoran samo Vaseljenskom Saboru, te ga ovaj odbor osudi na lišenje arhijerejskog čina i da ga car kazni zato što je vređao caricu. Kad je Jovan čuo za ovu osudu, rekao je: "Crkva Hristova niti je samnom započeta, niti će samnom završiti". Po carevoj naredbi, Jovana pošalju u zatočenje. 

Kada građani Carigrada saznaše da je Jovan poslat u zatočenje, podigoše veliku bunu, a utom se u Carigradu desi i zemljotres koji mnogi smatraše kaznom za takvo postupanje sa svetiteljem, pa sama carica bi prinuđena pisati patrijarhu i moliti ga da se vrati. 

Doček Jovanov u Carigradu bio je veličanstven: mnoštvo sveta izašlo je lađama da ga dočeka, i klicanjem ga dopratiše do crkve Svetih Apostola.
 
No, nije prošlo ni dva meseca, a Jovan se ponovo sukobi sa caricom. Jovan je u crkvi prekorevao one koji su držali pozorišne predstave pred caričinom statuom i ometali bogosluženje u obližnjoj crkvi. Kada je Jovan, na Usekovanje, držao u crkvi govor, više puta je ponavljao reči: "Opet Irodijada besni!" i "Opet ište Jovanovu glavu", a carica držeci da nju pod Irodijadom podrazumeva, sakupi opet onaj isti crkveni odbor, koji Jovana, kao i pre, osudi na zatočenje. 

U največoj tišini i pod stražom, Jovana pošalju u gradić Kukus u Armeniji, gde je proveo tri godine. Jovan, međutim, ne beše prekinuo veze sa Carigradom i vrlo često se dopisivao s prijateljima, zbog čega car naredi da se Jovan odvede u zatočenje na samu granicu carstva, u gradić Pitijunt, nedaleko od Crnog mora. Dva vojnika, koji su ga sprovodili, dobili su zadatak da ga usput muče i zlostavljaju, ne bi li na putu i skončao. Po najvećoj pripeči, gladan i žedan, morao je stari patrijarh ići pešice i gologlav, te stiže do mesta Komana, gde svrati u jednu crkvicu da se pomoli Bogu i tu se od umora i napora razboli. Vojnici ga međutim počeše goniti i dalje, ali kad su videli da više ne može ići, ostave ga na miru. 

Jovan se obuče u arhijerejsko odelo, pričesti se i umre. Ovo se dogodilo na Krstovdan, 14. septembra 407. godine, u 62. godini njegova života.

 

 

Pravoslavni verski kalendar 2013 |  Pravoslavni verski kalendar 2012 |  Pravoslavni verski kalendar 2011

Izvor: novine.ca

Pravoslavni kalendar 2015 |   Pravoslavni kalendar 2013 |  Pravoslavni kalendar 2014 |  Pravoslavni kalendar 2012

razdvajacdonji

blank-blue-button

Info:
- Postoji mogucnost da su se informacije promenile u skladu sa vremenom objavljivanja ovog članka.

Informacije u ovom članku nisu tačne ili želite da izmenite članak? 

Nemate mogucnost postavljanja komentara

Slicno

Napisano 18/12/2012, 01:44 by admin
sveti-kirilo-i-metodijeKada je Sveti Kirilo i Metodije? - Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetu bracu Cirila i...
Napisano 18/12/2012, 00:19 by admin
sveti-prorok-jelisejKada je Sveti prorok Jelisej? - Sveti prorok Jelisej bio je sin zemljoradnika, koji se  svao...
Napisano 18/12/2012, 00:46 by admin
sv-nikolaj-sveti-nikola-nikoljdanKada je slava Sveti Nikola - Sveti Nikolaj - Nikoljdan? - Krsna slava je prastari običaj u kome se,...
127810
Napisano 18/12/2012, 00:21 by admin
sveti-mucenici-kirik-i-julitaKada je Sveti mucenici Kirik i Julita? - Sveti mucenici Kirik i julita.Ova svetiteljka plemickog roda,...
Napisano 18/12/2012, 00:44 by admin
sveti-apostol-filipKada je Sveti apostol Filip? - 27. novembar po novom, 14 novembar po starom...
Napisano 18/12/2012, 00:10 by admin
sveti-mucenik-trifunKada je Sveti mucenik Trifun? - Sveti Trifun je rodjen u selu Kampsadi u Frigiji, roditelji su mu bili...
116510

Pravoslavni kalendar prikaz clanaka

ArandjelovndanArandjelovndan

Kada je Arandjelovndan? - Danas se slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, poznat i kao Aranđelo [ ... ]

Badnje veceBadnje vece

Kada je Badnje vece? - Badnji dan se proslavlja 24. decembra po julijanskom ili 6. januara po gregor [ ... ]

Blaga MarijaBlaga Marija

Kada je Blaga Marija? - Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u naro [ ... ]

BlagovestiBlagovesti

Kada je Blagovesti? - Srpska pravoslavna crkva proslaviće danas praznik Blagovesti, u pomen na [ ... ]

BogojavljenjeBogojavljenje

Kada je text? - Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u januaru proslavljaju Bog [ ... ]

BozicBozic

Kada je Bozic? - Božić označava rođenje Hristovo i najradosniji je od svih velikih hrišća [ ... ]

Casne verige sv. apostola Petr...Casne verige sv. apostola Petra

Kada je Casne verige sv. apostola Petra? - Spominje se ovoga dana zbog veriga, u koje bi okovan od b [ ... ]

Crveno slovoCrveno slovo

Kada je Crveno slovo? - „Crveno slovo“ je veliki verski praznik koji je u crkvenom kalendar [ ... ]

DjurdjevdanDjurdjevdan

Kada je Djurdjevdan? - Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Svetog Georgija, jednog od de [ ... ]

DjurdjicDjurdjic

Kada je Djurdjic? - Pravoslavni vernici danas obelezavaju praznik prenosenja mostiju Svetog Georgija [ ... ]

Duhovski ponedeljakDuhovski ponedeljak

Kada je Duhovski ponedeljak? - Duhovski ponedeljak 24.jun   --------------------------------- [ ... ]

Duhovski utorakDuhovski utorak

Kada je Duhovski utorak? - Praznik Silaska Svetog Duha na svete apostole, poznat kao Duhovi, ili Tro [ ... ]

IlindanIlindan

Kada je Ilindan? - Spska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Iliju.Prisutan je u Starom i [ ... ]

IvanjdanIvanjdan

Kada je Ivanjdan? - Srpska Pravoslavna crkva i vernici sedmog jula, obelezavaju rodjenje svetog Jova [ ... ]

Januar - Obrezanje GospodnjeJanuar - Obrezanje Gospodnje

Kada je Januar - Obrezanje Gospodnje? - Srpska pravoslavna crkva danas obeležava tri praznika  [ ... ]

Jovanjdan - Sveti Jovan Krstit...Jovanjdan - Sveti Jovan Krstitelj

Kada je Jovanjdan - slava Sveti Jovan Krstitelj? - Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju  [ ... ]

Krstovdan - Sveti Teopemt i Te...Krstovdan - Sveti Teopemt i Teona

Kada je Krstovdan? - Srpska pravoslavna crkva slavi Krstovdan, kao uspomenu na prve hriscane koji su [ ... ]

MiholjdanMiholjdan

Kada je Miholjdan? - Pravoslavni vernici danas obelezavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatij [ ... ]

MitrovdanMitrovdan

Kada je Mitrovdan? - Mitrovdan je pravoslavni praznik posvecen Dimitriju Solunskom, antickom zapoved [ ... ]

MladenciMladenci

Kada su Mladenci? - Obelezava se Dan Svetih 40 velikomucenika, poznat kao Mladenci.Taj praznik  [ ... ]

Ognjena MarijaOgnjena Marija

Kada je Ognjena Marija? - Srpska pravoslavna crkva i vernici obelezavaju spomen na svetu mucenicu Ma [ ... ]

PetrovdanPetrovdan

Kada je Petrovdan? - Pravoslavni vernici na ovaj dan slave Petrovdan, praznik posvecen svetim aposto [ ... ]

Pokrov Presvete BogorodicePokrov Presvete Bogorodice

Kada je Pokrov Presvete Bogorodice? - Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju praznik Pokrov [ ... ]

Prenos mostiju svetog oca Niko...Prenos mostiju svetog oca Nikolaja

Kada je Prenos mostiju svetog oca Nikolaja? - Na danasnji dan slavimo spomen prenosa mostiju velikog [ ... ]

Preobrazenje GospodnjePreobrazenje Gospodnje

Kada je Preobrazenje Gospodnje? - Praznik Preobrazenje Gospodnje posvecen je trenutku kada se, kako  [ ... ]

Prepodobna mati Paraskeva - Sv...Prepodobna mati Paraskeva - Sveta Petka

Kada je Prepodobna mati Paraskeva - Sveta Petka? - Spska pravoslavna crkva praznuje dan Prepodobne m [ ... ]

Prepodobni Sava Osveceni - Sve...Prepodobni Sava Osveceni - Sveti Sava

Kada je Prepodobni Sava Osveceni? - Savindan (Stefan Decanski) se obeležava i u svim školama  [ ... ]

Prepodobnomucenica Paraskeva -...Prepodobnomucenica Paraskeva - Petka

Kada je Prepodobnomucenica Paraskeva - Petka? - Rodjena u Rimu od roditelja hriscanskih, i od detinj [ ... ]

Rodjenje Presvete Bogorodice -...Rodjenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina

Kada je Rodjenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina? - Spska pravoslavna crkva proslavlja Rodjenje [ ... ]

Sabor Presvete BogorodiceSabor Presvete Bogorodice

Kada je Sabor Presvete Bogorodice? - Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju drugi dan Boži [ ... ]

Sabor Svetog arhangela GavrilaSabor Svetog arhangela Gavrila

Kada je Sabor Svetog arhangela Gavrila? - Blagovesnik vasplocenja Sina Bozjega.   ----------- [ ... ]

SavindanSavindan

Kada je Savindan? - Škole u Srbiji obeležvaju danas Savindan, školsku slavu, u ča [ ... ]

Silazak Svetog Duha na apostol...Silazak Svetog Duha na apostole Duhovi Trojice

Kada je Silazak Svetog Duha na apostole Duhovi Trojice? - U nedelju 12. juna su Duhovi, Trojica, Sil [ ... ]

Slava Sveti StefanSlava Sveti Stefan

Kada je Sv. Stefan? - Stradanje svetog Stefana zbilo se godinu dana posle silaska Duha Svetoga  [ ... ]

SrdjevdanSrdjevdan

Kada je Srdjevdan? - Sergije (lat. Sergius) i Vakh (lat. Bacchus) bili su oficiri pograničnih  [ ... ]

Sretenje GospodnjeSretenje Gospodnje

Kada je Sretenje Gospodnje? - Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sretenje Gospodnje, uspo [ ... ]

Srpska Nova GodinaSrpska Nova Godina

Kada je text? - Prema julijanskom kalendaru, 14. januar je prvi dan Nove godine, a ovaj kalenda [ ... ]

Sv svestenomucenik HaralampijeSv svestenomucenik Haralampije

Kada je Sv svestenomucenik Haralampije? - Bio je episkop u Magneziji, i u vreme svog stradanja za ve [ ... ]

Mapa Događaja HOT SPOT

Znate neki godisnji dogadjaj iz vaseg okruzenja a da nije upisan u Online Kalendar?

Molimo vas posaljite vest nasim urednicima 

POSALJITE VEST

Izvor: www.onlinekalendar.com 

Dodaj u Chrome

Sačuvajte ovaj sajt u vas Browser
1. korak (da upalite bookmark)CTRL + SHIFT + B
2. korak (da sačuvate)  CTRL + D
 pa Done (Isti je postupak i za Firefox)